
فهرست مطالب
پرونده های حقوقی چیست ؟
منظور از پرونده های حقوقی چیست ؟
حقوق مجموعه قواعدی است که از طریق موسسات اجتماعی یا دولتی، جهت تنظیم رفتار ایجاد و اعمال میشود. علم حقوق، دانش تحلیل و سیر تحول قواعد حقوقی است. امتیازی که شخص برای جامعه معین دارد: حقوق در این معنی به حقوق فردی تعبیر میشود.
حقوق در نظامهای حقوقی ملی به روشهای مختلفی ایجاد میشود؛ از طریق وضع یا نسخ قانون توسط قوه مقننه، از طریق صدور آئیننامهها و بخشنامههای دولتی در قوه مجریه، و تصمیمات قضایی الزامآور در قوه قضائیه (که این روش آخر در نظامهای کامنلا اهمیت بیشتری دارد).
اشخاص خصوصی هم میتوانند قراردادهای الزامآور قانونی را میان خود ایجاد کنند و در برخی وضعیتها با توافق یکدیگر سیستمهای میانجیگری را جایگزین فرایند معمول دادگستری کنند.
قانون اساسی نقش انکارناپذیری در شکلگیری نظام حقوقی هر کشور دارد و نظام حقوقی نیز به نوبه خود شکلدهنده سیاست، اقتصاد و جامعه است و روابط میان افراد را هدایت میکند.
سامانههای حقوقی مختلف در حقوق کشورهای جهان وجود دارد اما بیشتر آنها در یک راستا هستند و بهطور کلی به چهار دسته بنامهای سیویل لا، کامن لا، عرفی و نوشته تقسیم میشوند.
دربارهی دعاوی حقوقی و پروندههایی که زیرگروه این دعاوی میشوند (پرونده های حقوقی ) باید گفت که زمانی که بین افراد در مورد حق و حقوقشان اختلاف پیش میآید و این افراد اختلافشان را برای دادخواهی و اثبات حقانیت به مراجع قضایی و دادگاهها میبرند؛ در اصطلاح حقوقی این افراد اقامهی دعوا کردهاند.
علم حقوق از پیچیدگی و گستردگی های زیادی برخوردار می باشد که حتی امروزه دامنه ی آن بسیار وسیع تر از گذشته بوده و بسیاری از مسائل و مشکلات پیرامون جامعه را در برمی گیرد.
دادگاه حقوقی چیست ؟
برای پاسخ به این سوال که دادگاه حقوقی چیست باید گفت بر اساس قانون دادگاه حقوقی همانطور که از عنوان آن مشخص است به مسائل حقوقی رسیدگی می کند یعنی زمانی که دعوای حقوقی مطرح می شود و افراد برای گرفتن حق خود و جبران خسارات ناشی از تضییع حقوق خود به دادگاه ها مراجعه می کنند نه برای شکایت از جرم و مجازات مجرم دعوی حقوقی است .
دعاوی حقوقی دعاوی هستند که یا به اموال مربوط است و یا به اشخاص و به طور کلی موضوعاتی هستند که در قانون مدنی مطرح شده اند . از جمله : اموال و مالکیت ، قرارداد ها ، امور مربوط به خانواده از قبیل مهریه ، طلاق ، نفقه زن و موضوعات مربوط به ارث و غیره ….
دادگاه های حقوقی نیز مراجعی هستند که به موضوعات حقوقی فوق رسیدگی می کنند و آیین و نحوه رسیدگی به این دعاوی در قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده است .
مشکلات و معضلات موجود در جامعه، سبب شده است که افراد برای احقاق حقوق، ناچارا متوسل به دستگاه قضایی شده و با طرح دعوا و تشریفات لازم، و ایجاد یک پرونده خواستار رسیدگی قانونی به مشکلات خود باشند.
اگرچه مطابق با قانون از طرق دیگری از جمله داوری، میانجیگری و… نیز در مواردی می توان اختلافات حاصله را حل و فصل نمود.
انواع دادگاه های حقوقی
در قوانین ما به طور کلی دادگاه ها به دو دسته دادگاه های حقوقی و کیفری تقسیم می گردند که به دعاوی کیفری و حقوقی رسیدگی می کنند که دعاوی کیفری دعاوی هستند که زمانی که جرمی در جامعه محقق می گردد بزهدیده می تواند از فرد مرتکب نزد مراجع کیفری شکایت کند .
اما دادگاه های حقوقی و موضوع رسیدگی و آیین دادرسی و غیره در آن با دادگاه کیفری متفاوت است . بر همین اساس آگاهی از صلاحیت های محاکم و دادگاه برای شروع به شکایت و برای اینکه افراد بدانند چه دعوی باید مطرح کنند موارد بسیار با اهمیتی می باشد که برای طرح یک شکایت لازم است آگاهی لازم در این زمینه را داشته باشند .
دادگاه های حقوقی همانند دادگاه های کیفری انواع مختلفی دارد . مانند : دادگاه های عمومی ، دادگاه انقلاب ، تجدیدنظر ، دیوان عالی کشور و غیره که صلاحیت هریک در قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده است اما به طور کلی همگی آنان به موضوعات حقوقی رسیدگی می کنند .
02156793524
شماره ثبت 459